Ιχθυοκαλλιέργειες: νέα έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

http://sites.google.com/site/perivos/

Μια νέα έρευνα του  Παγκόσμιου Κέντρου Αλιευμάτων και του Διεθνούς Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος  εξέτασε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των βασικών συστημάτων ιχθυοκαλλιέργειας που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως.

Από τα 75 συστήματα που επισκοπήθηκαν, εξήχθη το συμπέρασμα ότι μεγαλύτερη παραγωγή σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικοσυστήματος, ωστόσο συγκρινόμενες με άλλα είδη πρωτεϊνικής παραγωγής, όπως η κτηνοτροφία, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι πιο «πράσινες».

Όπως αναφέρεται στην έρευνα με τίτλο «Γαλάζια σύνορα: διαχείριση του περιβαλλοντικού κόστους της ιχθυοκαλλιέργειας», η ζήτηση για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας θα κινηθεί ανοδικά τις προσεχείς δύο δεκαετίες, λόγω της αυξανόμενης αστικοποίησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα δύο σημαντικότερα πορίσματα της έρευνας είναι ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ιχθυοκαλλιεργειών ποικίλλει δραματικά ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή, το ακολουθούμενο σύστημα παραγωγής και ότι η ιχθυοκαλλιέργεια είναι λιγότερο επιβαρυντική από την εκτροφή μοσχαριών ή χοίρων.

Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής προέρχεται από την Ασία (91%) με την Κίνα να συγκεντρώνει το 64% της παγκόσμιας προσφοράς προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Οι ιχθυοκαλλιέργειες με τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο περιλαμβάνουν το χέλι, το σολομό και τις γαρίδες εξαιτίας της απαιτούμενης ενέργειας και του όγκου των αλιευμάτων που χρειάζονται για την εκτροφή τους. Από την άλλη πλευρά οι «πράσινες» ιχθυοκαλλιέργειες περιλαμβάνουν τα μαλάκια, τα όστρακα και τα φύκια.

«Όχι» στις ιχθυοκαλλιέργειες σε Σαλαμίνα και Επίδαυρο
Μετά την ανακοίνωση της πολιτείας ότι σχεδιάζει να εγκαταστήσει τεράστια βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Επιδαύρου ο Δήμος μέσω μιας συντονιστικής επιτροπής αντέδρασε δυναμικά για να αποτρέψει τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς εκτιμάται πως οι συνέπειες της εγκατάστασης ζώνης ιχθυοκαλλιέργειας για τον τόπο θα είναι καταστροφικές.

Μάλιστα πολίτες, φορείς και δημοτικό συμβούλιο της Επιδαύρου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της χωροθέτησης περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή.

Επίσης, ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας διοργανώνει την Κυριακή 19 Ιουνίου συγκέντρωση με θέμα την ανάπτυξη οργανωμένων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στη νότια Σαλαμίνα.


http://www.econews.gr/2011/06/15/ihthiokalliergeies-perivallon/

http://egialos.blogspot.com/