ΛΥΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΜΗΡΟΙ

Η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση το Νομοσχέδιο για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, πανηγυρίζοντας μάλιστα και προσπαθώντας να πείσει  ότι θέλει να λύσει ένα μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα προς όφελος των αδυνάτων οικονομικών πολιτών.
Στην ουσία ντύνει με περιβαλλοντικό μανδύα μία βαριά εισπρακτική ρύθμιση σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία εις βάρος των φτωχών και μικρομεσαίων.
Το κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα των αυθαιρέτων. Στην ουσία θέλει να συνεχίσει να έχει και μάλιστα σε πολύ περισσότερη άγρια μορφή, πολιτικούς αλλά αυτή τη φορά και οικονομικούς ομήρους,  χιλιάδες πολίτες, που στην μεγάλη πλειοψηφία τους  είναι φτωχοί βιοπαλαιστές.
Το νομοσχέδιο κάνει σαφή διάκριση σε αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου με εκείνα που βρίσκονται εκτός σχεδίου και τα μεν πρώτα τα ρυθμίζει για 40 χρόνια, τα δε δεύτερα τα «τακτοποιεί» για 20 χρόνια, ενώ συγχρόνως οι οικονομικές επιβαρύνσεις είναι σχεδόν τριπλάσιες για τα εκτός σχεδίου.
Για πρώτη φορά το  ίδιο αδίκημα  έχει δύο διαφορετικές ποινές με τεράστια απόκλιση!!.
Επιβάλει πρόστιμα στα εκτός σχεδίου τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από τα διατηρητέα πρόστιμα προ του 2003!! ποσά τα οποία θα φθάσουν ακόμη και τις 30.000 ευρώ και τα οποία θα κλιθεί ο πολίτης να πληρώσει σε 14 μήνες!!!.
Το ίδιο νομοσχέδιο αφήνει  «παράθυρο» για αυτούς που θα θελήσουν να έχουν ρύθμιση για 40 χρόνια, όπου καλείται ο πολίτης να αγοράσει άλλο οικόπεδο όμορο ή στον Δήμο που ανήκει το αυθαίρετο, άρτιο και οικοδομήσιμο, για να συμπληρωθεί η υπολειπόμενη αρτιότητα!
Περισσότερο προκλητική ρύθμιση για αυτούς που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα δεν υπάρχει.
Τακτοποιεί τους λίγους και προνομιούχους, που έχουν οικοδομήσει σε μεγάλες εκτάσεις 2,3 στρέμματα, ενώ αγνοεί όλους αυτούς την μεγάλη πλειοψηφία που έχουν κτίσει σε 200 και 300 τ.μ οι οποίοι για να αγοράσουν την υπολειπόμενη αρτιότητα 3,8 στρέμματα χρειάζονται μία περιουσία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ενστάσεων που καλείται ενίοτε να κάνει ο πολίτης για οποιοδήποτε θέμα, πρέπει να πληρώσει παράβολο 500 και  1000  και 2000 ευρώ. Νομίζει άραγε η Κυβέρνηση ότι ο μικροσυνταξιούχος που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τουλάχιστον στη Σαλαμίνα, έχει την δυνατότητα να πάρει από το ταμείο του αυτά τα χρήματα;
Ρωτήσανε εάν τα χρήματα αυτά υπάρχουν  μετά την φοροεισπρακτική επιδρομή που έχει δεχτεί ο πολίτης τα δύο τελευταία χρόνια;
Το νομοσχέδιο αφήνει ασάφεια τι θα γίνει με αυτούς που έχουν νομιμοποιήσει επί Τρίτση, ενώ για τους χιλιάδες πολίτες που έχουν κτίσει σε «φερόμενες δασικές εκτάσεις» που σήμερα αποτελούν οικισμοί πρότυπο με την βοήθεια της πολιτείας, όχι μόνο δεν κάνει αναφορά για λύση του προβλήματος, αλλά αντίθετα ο νομοθέτης με πλήρη προχειρότητα,  άγνοια της πραγματικότητας και  κυνικά ανεπίτρεπτο τρόπο, αναφέρει ως κατεδαφιστέες αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργώντας πανικό σε χιλιάδες πολίτες.
Σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική επίθεση που δέχεται ο φτωχός στην πλειοψηφία πολίτης για να «τακτοποιήσει» το αυθαίρετο κτίσμα του,  έρχεται και ο Διοικητής του ΙΚΑ ο οποίος δηλώνει ότι το ταμείο του ΙΚΑ θα απαιτήσει τα ένσημα της οικοδομής που ανέρχονται από 7.500 έως 9.500 ευρώ!!!.
Καλείται η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, διότι με την παρούσα κατάσταση όπως έχει το Νομοσχέδιο δεν θα πάει κανείς να δηλώσει το κτίσμα του και τα εισπρακτικά αποτελέσματα που περιμένουν θα είναι τραγικά.
Αυτό που αποδεικνύεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι πόσα χρήματα θα εισπράξει και όχι να λύσει το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα των αυθαιρέτων, που όλες οι Κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες μαζί με τον πολίτη για την δημιουργία του.
Οι σημερινές δραματικές οικονομικές συγκυρίες που ζουν οι πολίτες και περισσότερο οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε αυτήν την προκλητικά άδικη ρύθμιση.
Κάνουμε έκκληση σε όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων και ειδικότερα τους βουλευτές Β Πειραιά  να προσεγγίσουν το πρόβλημα με σύνεση και ρεαλισμό, να «παγώσουν» τις διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου και να βρεθεί μία λύση επίλυσης των αυθαιρέτων κτισμάτων και εκείνων που βρίσκονται σε «φερόμενες δασικές», που θα βασίζεται στην αξιοπρέπεια του πολίτη και όχι στην αιώνια ομηρία του ιδίου και των παιδιών του. 
 
Μάνος Δερτούζος
Πρόεδρος Πανσαλαμινίου Συλλόγου
για την επίλυση του δασικού προβλήματος
Δημοτικός Σύμβουλος