Τα μέχρι τώρα δεδομένα του προσφυγικού ζητήματος, τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αλλά και η συνεννόηση και συνεργασία Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εφεξής διαχείρισή του, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που έγινε σήμερα, μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παν. Κουρουμπλή, μετά από αίτημα του ίδιου του Υπουργού.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του να έρθει και να ζητήσει ευθέως τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Γεγονός, που όπως είπε, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον συνειδητοποιήσει, πως για την αντιμετώπισή του η συμβολή των δήμων είναι καθοριστικής σημασίας, ενώ υπενθύμισε, παράλληλα, πως η ΚΕΔΕ από πέρυσι το είχε ζητήσει, χωρίς ωστόσο να ληφθεί υπόψη το αίτημά της.
Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε πως, ζήτησε αυτήν τη συνάντηση για να μεταφέρει μέσω του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προς όλους τους Δήμους της Χώρας την παράκλησή του για συνεννόηση και συνεργασία, αλλά και τον προβληματισμό ότι, α κατανεμηθεί το βάρος σε όλη τη Χώρα, η αντιμετώπιση του προσφυγικού θα είναι και πιο διαχειρίσιμη και πιο δίκαιη, συμπληρώνοντας ότι, έχει ήδη ξεκινήσει παράλληλα ένα γύρο επαφών με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, επαφές που θα κορυφωθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι, ήδη έχει κατανεμηθεί από το ΠΔΕ το ποσό των 2,8 εκ. ευρώ στους δήμους, που ήδη επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού και ότι είναι σε εξέλιξη νέα κατανομή πόρων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας.
Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι, καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης να ενισχυθούν απευθείας οι δήμοι και περιφέρειες και μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπως είπε, ο ίδιος έχει θέσει το ζήτημα τόσο στον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλο όσο και σε αρμόδιους Ευρωπαϊκούς φορείς, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Σε ότι αφορά στις νομοθετικές ρυθμίσεις, για ζητήματα που αφορούν σε δράσεις και ενέργειες των δήμων για το προσφυγικό, ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ότι, όλα τα εκκρεμή θέματα, όπως διάθεση προσωπικού, υπηρεσιών, δαπανών κ.λπ., θα καλυφθούν νομοθετικά με το νομοσχέδιο - «σκούπα», το οποίο εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με την Κ.Ε.Δ.Ε., τις Π.Ε.Δ., την ΕΝ.Π.Ε., επαναλαμβάνοντας ότι τίποτε δεν θα γίνει αιφνιδιαστικά.
Οι προτάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. η θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, όπως άλλωστε έχει κάνει με συνέπεια από την εμφάνισή του. «Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς αλλά Ελληνικού δικαίου, καθώς και στα όσα προβλέπει η Διεθνής Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου», τονίστηκε.
Επίσης, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες διαβεβαίωσε ο κ. Κουρουμπλής ότι, θα μεταφέρει στην Κυβέρνηση και ειδικότερα στο Κεντρικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.
Οι προτάσεις αυτές είναι:
· Να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τυχόν εθνικές ιδιαιτερότητες.
· Να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για τους δήμους που επωμίζονται το βάρος του προσφυγικού.
· Να εξασφαλιστούν μακροχρόνια οφέλη για τις ίδιες τις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες με έργα και υποδομές χρήσιμες πέραν της προσφυγικής κρίσης.
· Να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό στους δήμους.
· Να διατεθούν απευθείας στους δήμους πόροι που θα έρθουν από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα και να σχεδιάζουν και να εκτελούν ενέργειες και δράσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
· Να μονιμοποιηθεί η συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Διαρκή Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών της ΚΕΔΕ στο Κεντρικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Παράλληλα σχήματα να λειτουργήσουν συντονισμένα σε περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
· Να προτιμηθεί η δημιουργία μικρότερων και πιο διαχειρίσιμων κέντρων φιλοξενίας, διότι οι μεγάλοι χώροι είναι προβληματικοί τόσο για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.
· Να υπάρξει πρόνοια, εφόσον προβλέπεται να παραμείνουν στη χώρα μας για μεγάλο διάστημα πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ, για την υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης του χρόνου τους, με δημιουργική απασχόληση και εκπαίδευση των παιδιών τους.
· Να υπάρξει μόνιμη και ισότιμη συνεργασία Αυτοδιοίκησης και των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών προκειμένου να υπάρχει συντονισμός σε θέματα εθνικής πολιτικής, την οποία και θα μεταφέρουν οι Έλληνες αιρετοί στα όργανα εκπροσώπησης της ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.