Ένας αστεροειδής τόσος μεγάλος που του δόθηκε το παρατσούκλι ¨Ο Βράχος¨ του γνωστού ηθοποιού του Χόλιγουντ Ντουέιν Τζόνσον θα ¨σημαδέψει ¨ με το πέρασμα του τον Ουρανό της Γης σήμερα Τετάρτη, 19 Απριλίου.
-->
Αυτό μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό, αλλά μην πανικοβάλλεστε, ο αστεροειδής μπορεί να περάσει κοντά μας αλλά σε ασφαλή απόσταση - που σημαίνει ότι τα τηλεσκόπια σε όλο τον πλανήτη θα τον δουν αρκετά καθαρά, και θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν καθώς θα περνάει …σφυρίζοντας από την άνεση του σπιτιού τους!
«Αν και δεν υπάρχει δυνατότητα ο αστεροειδής αυτός να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας, η προσέγγιση αυτή θα είναι πολύ κοντινή για έναν αστεροειδή αυτού του μεγέθους,» εξηγεί η NAΣA σε ένα δελτίο τύπου της.
Ο αστεροειδής είναι επίσημα γνωστός ως 2014 JO25, και έχει το παρατσούκλι «Ο Βράχος», λόγω του ογκώδους μεγέθους του.
Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014,και οι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι περίπου 650 μέτρα (2.000 πόδια) σε μήκος.
Αν και έχει ήδη χαρακτηριστεί «δυνητικά επικίνδυνος», θα περάσει από τη Γη μας στην ασφαλή απόσταση των 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (1.100.000 μιλίων) - λιγότερο από πέντε φορές την απόσταση της Γης-Σελήνης.
Όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για μικροαστεροειδείς που αρκετές φορές την εβδομάδα περνούν από του Ουρανούς μας σε ανάλογες αποστάσεις.
Αλλά όμως αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2004 που ένας αστεροειδής έτσι αρκετά μεγάλος θα περάσει τόσο κοντά.
Η τελευταία φορά που ο αστεροειδής 2014 JO25 ήταν στην γειτονιά μας ήταν πριν από 400 χρόνια, και δεν αναμένεται να περάσει και πάλι από τη Γη λίγο μετά από μετά το 2600.
Τα καλά νέα για τους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν μια κοντινή γεύση από αυτό το κοσμικό αντικείμενο ,είναι ότι θα πρέπει να είναι ορατό με ένα μικρό τηλεσκόπιο, επειδή η επιφάνειά του υπολογίζεται ότι είναι δύο φορές πιο ανακλαστική, από το φεγγάρι.
«Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να τον παρατηρήσουν με τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα γι 'αυτόν», δηλώνει η NAΣA.
Εάν δεν είστε και τόσο φανατικοί αστρονόμοι, μην ανησυχείτε, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάβαση αυτή ζωντανά μέσω του ιστότοπου Virtual Telescope Pr oject εδώ, ξεκινώντας στις 7.30μμ UTC (10:30 μμ Ώρα Ελλάδας) στις 19 Απριλίου, ή 05.30 π.μ. AEST (10:30 π.μ Ώρα Ελλάδας) στις 20 Απριλίου .
Τα μέλη του ιστότοπου Slooh μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν ζωντανά το φαινόμενο μέσω του διαδικτυακού on-line παρατηρητήριου, στις 11μμ UTC (02:00 π.μ.) στις 19 Απριλίου, ή 09:00 π.μ. AEST (02:00 μμ Ώρα Ελλάδας ) στις 20 Απριλίου.
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com
http://gikasdimitris.blogspot. gr/2017/04/19-2017.html
http://gikasdimitris.blogspot.