Κάθε χρόνο, στις 31 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι οργανώσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα σηματοδοτούν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που επιφέρει η βλαβερή συνήθεια στην υγεία υποστηρίζοντας ταυτόχρονα αποτελεσματικές πολιτικές για την μείωση της κατανάλωσης καπνού.
-->
Το επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2018 είναι η σχέση ανάμεσα στον “Καπνό και τις καρδιακές παθήσεις”. Η καμπάνια ενημέρωσης επιχειρεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα τόσο στους καπνιστές όσο και στις κυβερνήσεις παγκοσμίως για την λήψη μέτρων στη δημόσια υγεία.Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος. Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου 900.000 είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, καθώς δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
Το παθητικό κάπνισμα:
• Στους ενήλικες είναι επιβαρυντικός παράγοντας για σοβαρές καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσος και καρκίνος του πνεύμονα.
• Στα βρέφη είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν ξαφνικό θάνατο.
• Στις εγκύους, προκαλεί χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού.
• Σχεδόν το ήμισυ των παιδιών που εκτίθενται στον καπνό στους δημόσιους χώρους τον εισπνέουν παθητικά. Το 2004, τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 28% των θανάτων που οφείλονταν στο παθητικό κάπνισμα.
• Προκαλεί περισσότερους από 890.000 πρόωρους θανάτους ετησίως.
Για τον έλεγχο του καπνού και των καπνικών προϊόντων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) δημιούργησε την Σύμβαση-Πλαίσιο του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο του καπνού (WHO FCTC). Σήμερα η Σύμβαση έχει 181 συμβαλλόμενα μέρη που καλύπτουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού και οι κατευθυντήριες γραμμές της παρέχουν τις βάσεις, ώστε οι χώρες να είναι σε θέση να διαχειριστούν τον έλεγχο του καπνού.
Στην Ελλάδα η Σύμβαση-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον έλεγχο του καπνού ισχύει από τις 27/1/2006. Για να γίνει όμως αυτό πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εισήγαγε και τα μέτρα “MPOWER”. Τα μέτρα αυτά προορίζονται να βοηθήσουν στην εφαρμογή σε επίπεδο χώρας αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τη μείωση της ζήτησης καπνού.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της υγείας του Ελληνικού Πληθυσμού για το 2017, το ποσοστό των ενηλίκων καπνιστών στην Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους άντρες να υπερτερούν και, επίσης, να βρίσκονται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (21%).
Στον εφηβικό πληθυσμό 1 στα 6 αγόρια και 1 στα 8 κορίτσια ηλικίας 15 ετών καπνίζουν συστηματικά. Σύμφωνα με την ίδια στατιστική, οι δύο πρώτες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, στα οποία κορυφαίος παράγοντας κινδύνου είναι η κατανάλωση των προϊόντων καπνού (κάπνισμα)».