Πορεία πτώσης των βάσεων στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών και υψηλόβαθμων, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων που ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Παιδείας. Μόνη καθαρή εξαίρεση αναμένεται ν' αποτελέσουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα απ’ όλα τα πεδία.
-->
Σίγουρη θεωρείται η πτώση σε Πολυτεχνικές και Ιατρικές Σχολές, δηλαδή 2ου και 3ου πεδίου, λόγω των χειρότερων επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο 4ο η εικόνα είναι πιο θολή αλλά έχει ενδείξεις επίσης πτωτικές, όχι όμως για όλα τα τμήματα.Οι σχολές του 1ου πεδίου, δηλαδή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών, είναι οι μόνες που αναμένεται να έχουν αυξομειώσεις, αν και αυτές εμφανίζουν μάλλον αρνητικό πρόσημο στην πλειονότητά τους.
Η εικόνα στα μαθήματα έχει ως εξής:
Στη Νεοελληνική Γλώσσα η συντριπτική πλειονότητα έγραψε πάνω από τη βάση, ωστόσο οι άριστοι ήταν ελάχιστοι, μόλις το 0,85%.
Στη Βιολογία Γενικής Παιδείας η εικόνα δεν είναι καλή. Το 61,39% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι έφτασαν το 8,23%.
Αρχαία Ελληνικά: Αρκετά καλή η εικόνα, το 63,41% έγραψε πάνω από τη βάση και το 4,67% άριστα.
Λατινικά: Πήγαν πολύ καλά και καλύτερα από πέρυσι. Σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό άριστων (28,32%).
Ιστορία: Μοιρασμένοι οι υποψήφιοι, με ελαφρό προβάδισμα εκείνων που έγραψαν πάνω από τη βάση (το 46% έγραψε κάτω από τη βάση, το 53% πάνω από τη βάση). Οι δε άριστοι έφτασαν στο 8,75%.
Βιολογία Προσανατολισμού: Πήγαν πολύ καλά τα παιδιά. Το 68,57% πάνω από τη βάση και το 15,38% άριστα.
Μαθηματικά: Αποτυχία. Το 69,62% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστοι είναι το 2,79%.
Φυσική: Καλή εικόνα και καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Περίπου το 40% πάνω από τη βάση και υψηλό ποσοστό άριστων (16,60%).
Χημεία: Πολύ καλή εικόνα. Μόλις το 26,25% έγραψε κάτω από τη βάση και το 16% άριστα.
Ανάπτυξη Εφαρμογών: Μοιρασμένες οι επιδόσεις και οι άριστοι στο 9,87%.
Αρχες Οικονομικής Θεωρίας: Πολύ καλή εικόνα και με πολλούς άριστους (21,82%).
1ο πεδίο
Οι επιδόσεις είναι λίγο χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι στη Νεοελληνική Γλώσσα και πολύ χαμηλότερες στην Ιστορία. Από την άλλη, όμως, πολύ καλές στα Αρχαία και τα Λατινικά. Οι λιγότεροι υποψήφιοι και τα Παιδαγωγικά θα επηρεάσουν την πορεία των βάσεων.
2ο πεδίο
Η Φυσική θα διαδραματίσει ρόλο. Εχει λιγότερους άριστους. Το ίδιο Βιολογία και Χημεία. Στη Βιολογία, βαθμούς 19-20 κατέκτησε μόνο το 7,10% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτανε στο 9,67%.
Το ίδιο ισχύει και για τη Χημεία, όπου άριστους βαθμούς πήρε μόνο το 10,82% των υποψηφίων, ενώ πέρυσι είχε πάρει το 12,52% αυτών.
Στη Φυσική, μόνο το 9,16% των υποψηφίων κατάφερε να τους πιάσει συγκριτικά με πέρυσι που το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευτεί στο 16,86%. Στα Μαθηματικά και στη Νεοελληνικά Γλώσσα η εικόνα είναι ίδια με την περυσινή.
3ο πεδίο
Η Βιολογία έχει λιγότερους άριστους φέτος. Χαμηλότερες είναι και οι επιδόσεις σε Χημεία και Φυσική. Συνεπώς, θεωρείται σίγουρη η πτώση στις Ιατρικές. Μικρότερη στα κεντρικά (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα. Ισως έως και 300 μόρια.
4ο πεδίο
Η μεγάλη αύξηση στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας στις άριστες βαθμολογίες και οι χαμηλές επιδόσεις στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σχηματίζουν θολή εικόνα. Κυρίως πτωτική τάση, αλλά με άνοδο σε τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Παιδαγωγικά
Η εξαίρεση στον κανόνα της πτώσης. Μεγάλη άνοδος αναμένεται, προνομιακό πεδίο το 1ο. Υπενθυμίζεται ότι φέτος καταργήθηκε το ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών και ήταν «ανοιχτά» σε όλους τους υποψηφίους χωρίς την εξέταση επιπρόσθετου μαθήματος.
Τα Παιδαγωγικά είναι μεταξύ των παραγόντων που θα επηρεάσουν τις φετινές βάσεις. Μαζί και το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, οι μετεγγραφές και φυσικά οι αυξημένοι εισακτέοι.