Δεν ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η στρατηγική του Τσίπρα

Δεν ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε η στρατηγική του Τσίπρα να παίξει το παιχνίδι του δικομματισμού.
Πριν προλάβετε να μιλήσετε για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ας δούμε λιγο καλύτερα την εικόνα. Δεν υποστηρίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι
νικητής των εκλογών αυτό σίγουρα το καταλαβαίνουμε όλοι. Ταυτόχρονα  κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ΝΔ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι νικητές των εκλογών.
Αν όμως δει κανείς την ψυχρή αλήθεια των αριθμών ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 είχε παρει 26.56%. Το ποσοστό αυτο ηταν το εφαλτήριο για την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και την μετεπειτα άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αφου οι εταίροι μας στην ΕΕ το έλαβαν ως προάγγελο  της επερχόμενης πολιτικης αλλαγης. Πέντε χρονια μετα και με δεδομένη τη φθορά που υφίσταται το κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ πηρε 23.8%. Έχασε δηλαδη λιγότερο απο τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Τι έφερε όμως αυτη τη μεγαλη διαφορά και τη συντριπτική νίκη της ΝΔ που οδήγησε τον Τσίπρα σε πρόωρες εκλογες; Η απάντηση ειναι απλή. Ο Τσιπρας ηττήθηκε γιατι επέλεξε να παίξει στην έδρα του αντιπάλου του. Έπλεξε δηλαδή να παίξει το παιχνίδι του δικομματισμού. Προπαθησε να χωρίσει τον εκλογικό χάρτη σε δυο στρατόπεδα. Δεξιά και αριστερά ώστε να καρπωθεί το αριστερό κομμάτι. Οι τεκτονικές αλλαγές στον εκλογικό χάρτη χώρισαν σχεδόν στα δύο σχεδόν  το εκλογικό σωμα μονο που τη μερίδα του λέοντος την πηρε ο Κυριάκος. Προασπαθησε να στριμώξει το πρώην ΠΑΣΟΚ και εκανε επιλογές προσώπων αμφιλεγόμενης πολιτικής ταυτότητας όπως τη Χρηστιδου τον Γεωργούλη και τον Κόκκαλη.  Η στρατηγική του επιλογή είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνώσει τα μικρά κόμματα χωρίς εν τέλει να καρπωθει αυτος τα οφέλη. Εξαφανίστηκε το ΠΟΤΑΜΙ εξαφανίστηκαν οι ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ σημαντική μείωση κατέγραψε η ΧΑ ενω μείωση στα ποσοστά τους είχαν και το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Μεγαλη έκπληξη το ποσοστό του Βελόπουλου. Ποσοστό 4.12% και 194 χιλιάδες ψήφοι (στο84% της ενσωμάτωσης).
Δικαιώθηκε όμως και η στρατηγική του Κυριακου που με μπροστάρηδες τους "νεοφερμένους" του Σαμαρά Αδωνη και Βορίδη έστριψε το τιμόνι δεξιά ανέκτησε ενα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που είχαν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα της ΝΔ.
Συνεπως το μονο ασφαλές συμπέρασμα αυτών των εκλογών  ειναι η μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά.
Και το ερώτημα που προκύπτει ειναι αν η κοινωνία μας ειναι βαθιά συντηρητική και επανέρχεται μετα απο μια παρένθεση σε ολα αυτα που την οδήγησαν στη βαθιά κρίση των προηγούμενων ετών ή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα αλλα κόμματα της προόδου δεν μπόρεσαν να εκπέμψουν καθαρό μήνυμα και ναυάγησαν στις συμπληγάδες του δικομματισμού.
Ας μη ξεχνάμε ότι η συμμετοχή ηταν στο 58.5% με τη συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να ειναι χαμηλότερη απο αυτη της ΝΔ γεγονός που δείχνει ότι μπορει να ειναι δύσκολη η αντίστροφη του κλίματος μέχρι τις εθνικές εκλογες ειναι όμως εφικτό μεσα απο ενα ξεκάθαρα αριστερό και προοδευτικό μήνυμα η ψαλίδα να μικρύνει και να αποτραπεί η αυτοδυναμία του Κυριακου που θα ρίξει ακόμα περισσότερο νερό στο μύλο του δικομματισμού.