Η αλήθεια είναι ότι η Σαλαμίνα ποτέ δεν διεκδίκησε τον «τίτλο» του ωραιότερου ή πιο γραφικού ελληνικού νησιού. Η μικρή απόσταση από τις βιομηχανικές περιοχές του Πειραιά οδήγησε σταδιακά στην εκτεταμένη, άναρχη
-->
ανάπτυξή της, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα νησιά με τη μεγαλύτερη πυκνότητα κατοίκησης στη χώρα μας και άπειρα προβλήματα στην οικιστική οργάνωση και στις υποδομές. Περαιτέρω, ο Δήμος Σαλαμίνας ήταν ο πρώτος στη χώρα που τέθηκε από το 2015 υπό καθεστώς πλήρους ελέγχου και επιτήρησης, λόγω των εξαιρετικά κακών οικονομικών του.
Η κατάσταση αυτή είναι επόμενο να αντανακλάται και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναγνώστες της «Κ» περιγράφουν μια ανυπόφορη κατάσταση, με λόφους σκουπιδιών σε όλο το νησί, ιδίως τον τελευταίο μήνα. «Η κατάσταση έχει όντως ξεφύγει», λέει ο Ορσία Ραπαντζίκου, πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού συλλόγου του νησιού. «Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο τα κοινά αστικά απορρίμματα αλλά... όλα τα υπόλοιπα. Εμείς δεν έχουμε τουρισμό, αλλά παραθερισμό. Οταν έρχονται, λοιπόν, καθαρίζουν και φροντίζουν τα σπίτια και τους κήπους. Και μετά βγάζουν στους κάδους κλαριά, ξερόχορτα, μπάζα, χαλιά, κουρτίνες, παλιά έπιπλα – από κρεβάτια και καναπέδες μέχρι πλαστικές καρέκλες, στρώματα και κάθε είδους αντικείμενα. Υπό κανονικές συνθήκες, ο δήμος τα μαζεύει, έστω και με κάποια καθυστέρηση, αν τηλεφωνήσεις και δώσεις ένα ραντεβού. Αυτοί όμως δεν έχουν υπομονή, απλώς τα πετούν έξω. Τους λείπει το φιλότιμο, η ευαισθησία και η παιδεία».
Οι κάτοικοι του νησιού ανησυχούν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει επίπτωση στη δημόσια υγεία. «Ενημερώσαμε την περιφέρεια, τα υπουργεία, τους βουλευτές... περιμένουμε να δούμε αν μπορούν να βοηθήσουν».
Ο αποδυναμωμένος, λόγω των δεινών οικονομικών του, δήμος εκτιμά ότι θα χρειαστεί έως τον Οκτώβριο για να μαζευτούν όλα τα αντικείμενα που έχουν συσσωρευθεί στους δρόμους. «Είναι δύσκολο, γιατί έχουμε περιορισμένα μέσα και οι ποσότητες είναι πραγματικά πολύ μεγάλες», λέει ο (απερχόμενος) αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιάννης Σκιαθίτης. «Η Σαλαμίνα είναι ένα ιδιόρρυθμο μέρος: έχουμε καταγεγραμμένους 40.000 κατοίκους, πραγματικό πληθυσμό τον χειμώνα 80.000 και τον διπλάσιο το καλοκαίρι. Δυστυχώς, δεν έχουμε τα μέσα για να καλύψουμε όλον τον φόρτο του καλοκαιριού».
Ο νέος δήμαρχος του νησιού Γιώργος Παναγόπουλος ελπίζει ότι θα μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση. «Το νησί μας έχει 43.000 κατοικίες, εκ των οποίων το 80% έχει κήπους που κλαδεύονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον, το καλοκαίρι για κάθε τέσσερις τόνους ογκωδών που εναποτίθενται στους δρόμους, ο δήμος μπορεί να παραλάβει και να στείλει στη Φυλή μόλις έναν. Ολα αυτά σε έναν πρακτικά πτωχευμένο δήμο. Θα είναι προτεραιότητά μας η δημιουργία ενός “πράσινου σημείου” και η χωριστή διαλογή των κλαδεμάτων, που η διαχείρισή τους κοστίζει πολύ λιγότερο από τα αστικά απορρίμματα. Πρέπει όμως και ο κόσμος να αναλάβει τις ευθύνες του, να μη βγάζει ογκώδη και κλαδέματα χωρίς ραντεβού με τον δήμο».
«Το πρόβλημα ξεκινά από τη συμπεριφορά του κόσμου», εκτιμά η κ. Ραπαντζίκου. «Επρεπε να δείτε την αίθουσα όπου έγινε την Κυριακή η ορκωμοσία του νέου δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου. Πεταμένα πλαστικά ποτήρια και σκουπίδια παντού. Πώς να αλλάξεις κάτι;».
Πηγή kathimerini.gr