«Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη και σε Graphic Novel


βιβλιοπροτάσεις από τη Μαίρη Κανάκη*

«Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», ΑΛΚΗ ΖΕΗ και σε Graphic Novel, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ από τον εικονογράφο Δημήτρη Μαστώρο και τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση

Δεν είναι πάντα εύκολο να μιλήσεις στα σημερινά παιδιά, και κυρίως στους εφήβους μας, για τον Οκτώβριο του 1940. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουν έννοιες όπως κατοχή και αντίσταση και σίγουρα είναι ακόμη δυσκολότερο να αντιληφθούν την πείνα που σβήνει τη λογική και το συσσίτιο. 

Ένας καλός τρόπος, παρόλα αυτά, για να το πετύχεις είναι μέσα από τις σελίδες του διαχρονικού βιβλίου της Άλκη Ζέη «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου». Ο Πέτρος, έφηβος στα χρόνια της κατοχής, έχει τον τρόπο να ταξιδέψει τους συνομηλίκους του στη σκληρή πραγματικότητα της κατοχικής του ζωής και να τους πάει μια βόλτα, έναν «περίπατο» στην Αθήνα του πολέμου και της πείνας.

Μπορεί ακόμη να φωτίσει το περιεχόμενο της «αντίστασης», να απεκδύσει τον πόλεμο από την λαμπρό του περίβλημα και να δείξει ποια είναι τα σημερινά «ΟΧΙ» που πρέπει να λέμε στους σύγχρονους κατακτητές μας.

Σήμερα, την εποχή της εικόνας, έχουμε τη χαρά το συγκεκριμένο βιβλίο να το βρούμε και σε graphic novel που ενδεχομένως να κερδίσει ευκολότερα τους μικρούς μας φίλους. Γιατί τα παιδιά θέλουν ερεθίσματα. Ας τους τα δώσουμε!

Καλή Ανάγνωση!


*η Μαίρη Κανάκη είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας