"Τα φλαμίνγκο του Υδροβιότοπου Αμπελακίων"

Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα* 

Τελικά το Αμπελάκι δε σε αφήνει να ησυχάσεις. 

Πόσες εκπλήξεις, ζωντανές εκπλήξεις, πλούτος…. !! 

Εχθές, κοντά στην εκκλησούλα του Αγίου Ιωάννη, τη μοναδική ημέρα του χρόνου που η εκκλησούλα δέχεται τους πιστούς του, πήγε να προσευχηθεί με τα αστεία του βηματάκια … ένα μικρό φλαμίνγκο !!! 


«Γατάκια, έχουμε και φλαμίγκο στο Αμπελακι»…. δήλωσε ενθουσιασμένος ο φίλος κ. Γκιόκας :)) 

Για την ιστορία τα φλαμιγκο καταφθάνουν για να ξεκουραστούν στον υδροβιότοπο Αμπελακίων. 

Το τελευταίο φλαμιγκο το είχαμε δει στον υδροβιότοπό μας τρία χρόνια πριν !! 


Για να τραφεί το υπέροχο αυτό πουλί ανακατεύει τη λάσπη με τα πόδια του και βουτάει το ράμφος στο νερό για να τη φιλτράρει. Το ροζ φτέρωμά του το οφείλει στις μικρές γαρίδες με τις οποίες τρέφεται. Τα νεαρά, όμως, έχουν γκρίζο-καφετί φτέρωμα, το οποίο ξεκινά να γίνεται ροζ μετά από 2 - 4 χρόνια.

Ένας ωραίος στόχος μας θα ήταν να τα βοηθήσουμε να κάνουν τις φωλιές τους σε εμάς, στο χωριό μας, και να παραμείνουν εδώ μέχρι το καλοκαίρι. 

Βέβαια, κάποτε, είχαμε πληθώρα γαρίδων στον όρμο Αμπελακίων. Τώρα έχουμε μόνο τη λάσπη. 

Τα πουλιά που βλέπουμε στη χώρα μας προέρχονται κυρίως από τις αποικίες του είδους στην Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ξεχειμωνιάζουν (20.000-30.000 πουλιά) αλλά επίσης παραμένουν σε υγροτόπους της χώρας μας όλο το χρόνο.

Δυστυχώς πουθενά  στην Ελλάδα δεν αναπαράγεται το φλαμίγκο. Απόπειρες έχουν γίνει στο παρελθόν στο Μεσολόγγι, στη Χαλκιδική και στη Λέσβο. 

Φανταστείτε να το καταφέρναμε στο Αμπελάκι !!

Τα πρώτα νεαρά Φλαμίνγκο εμφανίζονται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου.

Ζουν πολλά χρόνια και το μεγαλύτερο σε ηλικία Φλαμίνγκο έφτασε τα 33 χρόνια στη φύση και τα 44 σε αιχμαλωσία!

Και έρχομαι εγώ τώρα και αναρωτιέμαι: στη Σαλαμίνα έχουμε φλαμίνγκο, έχουμε γεράκια, έχουμε χελώνες, έχουμε τσαλαπετεινούς, έχουμε ένα σωρό υπέροχα πουλιά, όλα μαζεμένα γύρω από τον υδροβιότοπο Αμπελακίων, τους λόφους ανάμεσα σε Αμπελάκια και Σελήνια, τα Κανάκια και αλλού. 

Πρώτον, πόσο καθαρό και ασφαλές είναι το περιβάλλον που τους προσφέρουμε;, Που προσφέρουμε σε τόσο σπάνια πουλιά που μας κάνουν τη χάρη να χαρακτηρίζουν και να επισκέπτονται τον άγιο τόπο μας, τη Σαλαμίνα μας; 

Δεύτερον, εφόσον έχουμε τόσο πλούσια πανίδα, σε πείσμα της καταστροφής που με μανία προκαλούμε στη φύση, για ποιο λόγο δεν έχουμε κι εμείς καταφύγιο άγριων ζώων στο νησί; Με κέντρο περοθαλψης μέσα; Γιατι να περιμένουμε την κάθε ΜΗΚΥΟ να μας δώσει τα φώτα της και που μάλιστα βρίσκεται εκτός νησιού; Δεν γίνεται άραγε κατανοητό ότι με αυτό τον τρόπο στέλνουμε τους πόρους μας εκτός νησιού και μπορεί να μην τους ξαναδούμε ποτέ;

Αρχαιότητες, γεια σας. Τις στέλνουμε για καθαρισμό εκτός νησιού. Και δεν επιστρέφουν ποτέ φυσικά !!

Τα φλαμίνγκο μας, γεια σας, τα στέλνουμε για περίθαλψη εκτός νησιού. 

Τα οστά του Καραϊσκάκη, γεια σας, τα ξαποστειλαμε κι αυτά…  

Τα δελφίνια και τις χελώνες καρέτα - καρέτα τα βρίσκουμε νεκρά, τυλιγμένα σε δίχτυα ή σκοτωμένα επειδή μας τρώνε τα ψάρια! 

Και τι απομένει σε εμάς, τους Σαλαμίνιους; Η βρώμα, ο βαλτός, η κακοφημια, το παράνομο ψάρεμα και γενικώς το παράνομο και η ρετσινιά της Σαλαμυκονου. 

Αντί να έρχεται ο κόσμος στο νησί μας να διδάσκεται, μέσα από βιώματα πραγματικά, μέσα από εμπειρίες ανείπωτες, μοναδικές, στέλνουμε τα βιώματα αλλού, και σε εμάς μένει μόνο το διάλειμμα. Η φραπεδια επάνω στην ξαπλώστρα, ξυστά με το δρόμο.

Τι μπορεί να κάνει η ερχόμενη δήμαρχος: 


1. Σε συνεργασία με εθνικές φιλοζωϊκές οργανώσεις, να υποχρεώσει τον Υπουργό Περιβάλλοντος να διεξάγει μετρήσεις στα νερά του υδροβιότοπου. Αλλού, το 2000, η οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή, υποχρέωσε τον Υφυπουργό Περιβαλλοντος να προβεί σε επιθεώρηση των νερών περιοχής προκειμένου για την προστασία των φλαμιγκο !!! 


2. Να προβεί σε συνεργασία του Δήμου μας με το δήμο Λέσβου: 

Στη Λέσβο πληθαίνουν οι δράσεις ενημέρωσης και παρατήρησης των φλαμιγκο. 


3. Να αρχίσει συνεργασία με το Γιβραλτάρ: Περίπου 15.000 με 20.000 λάτρεις των πουλιών έρχονται στο στενό του Γιβραλτάρ κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν το πέρασμα 30 εκατομμυρίων αποδημητικών πτηνών.


4. Να ενημερωθεί και να ενημερώσει και τους δημότες για τις δράσεις του παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), με στόχο την έλευση ορνιθοπαρατηρητων στο νησί μας. 


5. Να δημιουργήσει «Ταμείο», ειδικό για την προστασία των πτηνών μας στη Σαλαμίνα, μέσω εθελοντών ζωολογικών πάρκων απ’όλο τον κόσμο, όπως πχ τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσω της καμπάνιας «Fund for Flamingo Flamboyance campaign».

*Ειδική Επιστήμων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Σύμβουλος της Κομισιόν

Adjunct Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Sunshine Coast της Αυστραλίας

Υποψ. δημοτική σύμβουλος με την κ. Β. Μπόγρη


Πηγές : 

https://www.google.gr/amp/s/dasarxeio.com/2021/02/04/93185/amp/

https://dasarxeio.com/tag/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%BD/

https://www.google.gr/amp/s/dasarxeio.com/2020/01/17/74798/amp/

https://greenagenda.gr/25716/