48 ώρες στη φρεγάτα ΕΛΛΗ – Οι αποστολές, η ιστορία και η ζωή στο πολεμικό πλοίο


Η άσκηση «Λαίλαπα» που παρακολουθήσαμε περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα ναυτικού πολέμου. Φρεγάτες, πυραυλάκατοι και υποβρύχια «μάχονται» για την εξουδετέρωση του «αντιπάλου» και την επικράτηση στη θάλασσα, τον βυθό, την ξηρά και τον αέρα.


Η «Κ» βρέθηκε για 48 ώρες στη φρεγάτα ΕΛΛΗ του Πολεμικού Ναυτικού. Ενα μάχιμο καράβι που παρά τα 43 του χρόνια βρίσκεται και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων. «Η ηλικία λέγεται αλλά δεν φαίνεται» μας λέει ο κυβερνήτης της φρεγάτας, αντιπλοίαρχος Π.Ν. Γιώργος Λαϊάκης, συμπληρώνοντας ότι «είναι εμπειρία, όχι παλαιότητα. Το πλοίο μπορεί να κάνει τα πάντα με τα όπλα που διαθέτει και θα τα κάνει με το παραπάνω».


Από τη στιγμή που επιβιβαστήκαμε στην ΕΛΛΗ, την πρώτη της κλάσης των φρεγατών τύπου S οι οποίες αποκτήθηκαν τη δεκαετία του ’80, είχαμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ νεότερη μονάδα και όχι σε φρεγάτα με εκατομμύρια ναυτικά μίλια στην «πλάτη» της.

Η γέφυρα της φρεγάτας ΕΛΛΗ κατά την αποχώρηση από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας





Η αποστολή της φρεγάτας.



Το πλήρωμα διατηρεί την ΕΛΛΗ σε άριστη κατάσταση παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες 160 ημέρες του έτους, περισσότερες από 130 έλειπε σε αποστολές. Και συνεχίζει να αναλαμβάνει επιχειρήσεις, είτε πρόκειται για την τακτική εκπαίδευση του στόλου ή για συνεργασίες με ξένες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

«Στις διεθνείς αποστολές αποδεικνύουμε ότι είμαστε ετοιμοπόλεμοι και ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση» λέει στην «Κ» ο κυβερνήτης αντιπλοίαρχος Π.Ν. Γιώργος Λαϊάκης.


Η φρεγάτα ΕΛΛΗ, όπως και άλλες μονάδες κρούσης του στόλου, αποτελεί τμήμα της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού. Στο δώμα του κυβερνήτη ξεχωρίζουν τα δεκάδες τζόκεϊ και τα συλλεκτικά κέρματα, «coins» στη ναυτική αργκό, από τις επισκέψεις ξένων διοικητών και πληρωμάτων, ανάμεσα στα οποία και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS George H. W. Bush.


Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στη φρεγάτα ΕΛΛΗ το 1991 και κάτω η ευχαριστήρια επιστολή του πρώην Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της φρεγάτας ΕΛΛΗ.



Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ