Εγκρίθηκε καταδυτικό πάρκο στην Πάχη Μεγάρων – Θα βυθιστούν αεροπλάνο, πλοίο και αγάλματα


Ενώ στη Σαλαμίνα πάμε για τεράστια επέκταση των Ιχθυοκαλλιέργειων...στα Μέγαρα εγκρίθηκε καταδυτικό πάρκο:

Ένα καταδυτικό πάρκο δίπλα στην Αθήνα πρόκειται να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια, μετά την έγκριση που πήρε η πρόταση για περιοχή της Πάχης των Μεγάρων. Συγκεκριμένα, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Χωροθέτηση Καταδυτικού Πάρκου (Φιλόδημος ΙΙ) σε θαλάσσια περιοχή του Δήμου Μεγαρέων»


Το καταδυτικό πάρκο, εμβαδού 30 στρεμμάτων θα διαμορφωθεί σε θαλάσσια περιοχή στα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη παραλία της Βαρέας. Πριν την τρέχουσα εξέλιξη και ο Δήμος Μεγαρέων έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χωροθέτηση του Πάρκου.

Η κατασκευή του έργου προβλέπει ιδιαίτερα ήπιες εγκαταστάσεις. Θα δημιουργηθούν δυο καταδυτικές διαδρομές έτσι ώστε το κέντρο να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενεί ισάριθμες ομάδες επισκεπτών. Εντός του Πάρκου πρόκειται να βυθισθούν τεχνητά αξιοθέατα για τον εμπλουτισμό του υποθαλάσσιου τοπίου. Ειδικότερα προβλέπεται η βύθιση ενός αεροσκάφους, ενός πλοίου και 3 συνθέσεων αγαλμάτων.


Ειδικότερα, στο βορειοδυτικό τμήμα του πάρκου, σε βάθος 17- 18 μ, χωροθετείται περιοχή με διαστάσεις 400 τ.μ. όπου προβλέπεται η βύθιση του αεροσκάφους. Στο νοτιοδυτικό τμήμα του πάρκου, σε βάθος 21-25 μέτρων ορίζεται περιοχή βύθισης του σκάφους. 

Στο ανατολικό τμήμα του πάρκου προβλέπεται η πόντιση τριών συνθέσεων με αγάλματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία και την ιστορία της περιοχής των Μεγαρέων. Αρχικά σε βάθος 15 μ. προτείνεται ενδεικτικά η βύθιση μια σύνθεσης αγαλμάτων με θέμα τον Βύζαντα και τη συμβουλή που έλαβε από το μαντείο των Δελφών, η οποία τον οδήγησε στην ίδρυση του Βυζαντίου. Στη συνέχεια σε βάθος 19 μ. προτείνεται ενδεικτικά η βύθιση μιας σύνθεσης αγαλμάτων με θέμα τον Μεγαρέα και τα πουλιά Γερανούς, τα οποία κατά την τοπική μυθολογία τον οδήγησαν στα Γεράνεια Όρη γλιτώνοντας από τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.


Επίσης, σε βάθος 24 μ προτείνεται ενδεικτικά η βύθιση μιας σύνθεσης αγαλμάτων με θέμα τα Θεσμοφόρια, μια εορτή προς τιμής της Θεάς Δήμητρας, η οποία ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους Μεγαρείς και την τελούσαν μόνο γυναίκες. Η σύνθεση θα μπορούσε να αποτελείται από γυναίκες οι οποίες χορεύουν κυκλικά.

Σύμφωνα με τον Δήμο Μεγαρέων, το καταδυτικό πάρκο αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για τη τοπική κοινωνία, την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα. Η ένταξη του καταδυτικού τουρισμού στο τουριστικό προϊόν αναμένεται να προσελκύσει πλήθος νέων επισκεπτών στην περιοχή, αυξάνοντας την ταξιδιωτική κίνηση. Επιπλέον, η ένταξη της περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη των καταδυτικών προορισμών, σε συνδυασμό με τα καταδυτικά πάρκα που αναμένεται να λειτουργήσουν σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας θα προβάλουν περαιτέρω τη χώρα στο σύνολο της, τονώνοντας την τουριστική κίνηση και ενισχύοντας τον τριτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί τον βασικότερο πυλώνα της οικονομίας της χώρας.


Η παραλία της Βαρέας

Υποδομές στο καταδυτικό πάρκο

Οι υποδομές, με γνώμονα την ποιοτική, εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του, είναι οι εξής:

Επιφανειακοί πλωτήρες

  • Επιφανειακοί πλωτήρες επισήμανσης ορίων Καταδυτικού Πάρκου
  • Επιφανειακοί πλωτήρες πρόσδεσης σκαφών – επισήμανσης έναρξης/τερματισμού καταδυτικής διαδρομής
  • Αγκύρωση πλωτήρων

Τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.

Καταδυτικές διαδρομές

Οι διαδρομές αυτές έχουν σχεδιαστεί ως εξής:

Διαδρομή Α
Τα σκάφη μεταφοράς προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα START-1 που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Καταδυτικού Πάρκου.

Διαδρομή Β
Τα σκάφη μεταφοράς προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα START-2 που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Καταδυτικού Πάρκου.

Φάσεις κατασκευής

Το καταδυτικό πάρκο πρόκειται να κατασκευαστεί σε 3 φάσεις:

  • Πόντιση πλωτήρων
  • Πόντιση αγαλμάτων
  • Πόντιση αεροσκάφους και πλοίου (τεχνητά ναυάγια)


Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχει ο υγρότοπος Βουρκάρι, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως Περιφερειακό Πάρκο και για τον οποίο έχουν καθορισθεί ζώνες προστασίας, χρήσεις γης και όροι και περιορισμοί δόμησης, καθώς και μέτρα προστασίας και διαχείρισης. 

Ακόμα, το παραλιακό μέτωπο από το δυτικό τμήμα του λιμένα της Πάχης μέχρι τη Βαρέα έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή διερεύνησης για τη δημιουργία υδατοδρομίου. Το προτεινόμενο Καταδυτικό Πάρκο χωροθετείται στο δυτικό τμήμα της εν λόγω περιοχής διερεύνησης δημιουργίας υδατοδρομίου σε απόσταση περίπου 2χλμ. από τον λιμένα της Πάχης, και δεν θίγει πιθανή μελλοντική χωροθέτηση υδατοδρομίου στην περιοχή.