Παραλυτικές βιοτοξίνες σε κυδώνια στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα – Απαγόρευση αλίευσης


Η Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής, εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης αλίευσης οστρακοειδών στη ζώνη παραγωγής Δρέπανι (Βουρκάρι) του Δήμου Μεγαρέων. 


Μετά από αναλύσεις σε δείγμα ζωντανών κυδωνιών που πάρθηκαν από την συγκεκριμένη περιοχή εντοπίστηκαν παραλυτικές θαλάσσιες βιοτοξίνες (PSPs) πέρα από το όριο λήψης μέτρων. Οι αναλύσεις έγιναν από το Τμήμα Μικροβιολογίας Τροφίμων, Βιοχημικού Ελέγχου, Καταλοίπων και Ελέγχου Θαλάσσιων Βιοτοξινών & Τοξινών Λοιπών Υδάτων, της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΥΠΑΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα απαγορεύτηκε μέχρι νεωτέρας η αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση, των ζωντανών κυδωνιών που προέρχονται από τη Ζώνη Παραγωγής Ζώντων Δίθυρων Μαλακίων Δρέπανο (Βουρκάρι) του Δήμου Μεγαρέων Αττικής, λόγω εντοπισμού παραλυτικών θαλάσσιων βιοτοξινών (PSPs), πέρα από το όριο λήψης μέτρων (1.575,50±69,35 μg/kg με όριο 800 μg/kg), σε δείγμα ζωντανών κυδωνιών που πάρθηκαν από την παραπάνω Ζώνη Παραγωγής (σημείο 12) και 2. Επίσης αποφασίστηκε η άμεση ανάκληση από την αγορά ή τα κέντρα αποστολής των κυδωνιών που αλιεύθηκαν κατά την χρονική περίοδο από την ημέρα δειγματοληψίας (3/6/2024) ως την έκδοση της παρούσας απόφασης.

Επίσης αποφασίστηκε η λήψη προληπτική μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας με ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της αλιείας, συγκομιδής, διακίνησης και διάθεσης στο εμπόριο για ανθρώπινη κατανάλωση όλων των εξαλιεύσιμων ειδών: κυδώνι (Venus verucosa), μύδια (Mytilus galloprovincialis) και γυαλιστερή (Callista chione) από τη ζώνη παραγωγής ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (ΖΩΝΗ Ι) λόγω παρουσίας παραλυτικής θαλάσσιας βιοτοξίνης σε συγκέντρωση κοντά στο όριο λήψης μέτρων (≥ 800μg/kg), στη σάρκα από δείγμα ζώντων οστράκων (κυδώνια) το οποίο λήφθηκε από τη Ζώνη Παραγωγής
ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ – Ι στη νήσο Σαλαμίνα, στις 10.06.2024

Το Paralytic Shellfish Poison (PSP) είναι μια φυσική θαλάσσια βιοτοξίνη που παράγεται από ορισμένα είδη μικροσκοπικών φυκών. Τα οστρακοειδή τρώνε αυτά τα φύκια και μπορούν να διατηρήσουν την τοξίνη. Οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν από την κατανάλωση οστρακοειδών που έχουν μολυνθεί με Paralytic Shellfish Poison. Αυτή η βιοτοξίνη επηρεάζει το νευρικό σύστημα και παραλύει τους μύες, και από αυτό το σύμπτωμα προέρχεται ο όρος «παραλυτικό» δηλητήριο οστρακοειδών. Τα υψηλά επίπεδα παραλυτικού δηλητηρίου οστρακοειδών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια και θάνατο.

Τα δίθυρα μαλάκια όπως μύδια, μύδια, στρείδια και χτένια μπορούν να συσσωρεύσουν παραλυτικό δηλητήριο οστρακοειδών. Άλλα θαλάσσια είδη, όπως τα αγγούρια της θάλασσας, ενδέχεται να επηρεαστούν. Το καβούρι, επειδή τρέφεται με οστρακοειδή, μπορεί επίσης να γίνει τοξικό. Ακόμα κι αν το κρέας του καβουριού είναι ασφαλές, οι τοξίνες τείνουν να συσσωρεύονται στο έντερο του καβουριού και στο βούτυρο (το λευκό-κίτρινο λίπος στο πίσω μέρος του κελύφους).


πηγή: cibum.gr