Ανακαινίστηκε η σχολική βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Σαλαμίνας από τη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris (Ship Management) Inc


Ένα μακρύ ταξίδι που ξεκίνησε στην αρχή του σχολικού έτους 2023-2024, έφτασε αισίως στο τέλος του και ο προορισμός του ως φωτεινός πνευματικός φάρος κοσμεί το 3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας, υποδεχόμενος τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ένα φιλόξενο χώρο μάθησης.


Πρόκειται για την ανακαινισμένη πλέον βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Σαλαμίνας, η οποία είχε αρχικά ιδρυθεί με εκδήλωση ενδιαφέροντος από την τότε διευθύντρια του σχολείου κα  Μαρδίτσα Σακελλαρίου και υπεύθυνο  καθηγητή τον κο Κωνσταντίνο Τσεκούρα το Σεπτέμβριο  του 2000 στα πλαίσια ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του προγράμματος «ΣΑΛΑΜΙΣ/ ΕΠΕΑΕΚ» και αφορούσε την ίδρυση 500 περίπου σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια. Η βιβλιοθήκη από τότε που ιδρύθηκε διέθετε περίπου 5.500 τίτλους βιβλίων (μεταξύ αυτών και εγκυκλοπαίδειες, λεξικά) και βοηθούσε τους μαθητές/ τριες να έρχονται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον (από αυτό της αίθουσας διδασκαλίας) και να βρίσκουν πηγές για τις εργασίες τους. Λειτουργούσε ως δανειστική βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, χώρος παρουσιάσεων/ διαλέξεων, ανοικτός και σε μαθητές/ τριες –εκτός σχολείου- υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου της σχολικής βιβλιοθήκης, συμβάλλοντας σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του σχολείου. 


Με την πάροδο των χρόνων η λειτουργία της ατόνησε. Χρησιμοποιήθηκε ως αίθουσα διδασκαλίας και οι φθορές από την υγρασία κατέστησαν αναγκαία την ανακαίνισή της.


Με την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Ιούλιο του 2023 ως Διευθύντριας του 3ου Γυμνασίου Σαλαμίνας, το έργο της ανακαίνισης αποτέλεσε βασική προτεραιότητα βρίσκοντας ανταπόκριση, κατόπιν πλήθους αιτημάτων προς ιδιώτες φορείς, στη θετική απάντηση της ναυτιλιακής εταιρείας Thenamaris (Ships Management) Inc,  που χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια.


Η πρωτότυπη σχεδίαση του δέντρου της γνώσης και των πάγκων εργασίας έγινε αφιλοκερδώς από το νέο Σαλαμίνιο αρχιτέκτονα Αθανάσιο Κρανιδιώτη, ενώ η επιλογή των συνεργείων και προμηθευτών από τη ναυτιλιακή εταιρεία είχε ως κριτήριο την οικονομική ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο νησί μας.


Στην όλη προσπάθεια, σημαντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών/ τριων μας υπό την επίβλεψη των καθηγητών. Η εθελοντική προσφορά και το χαμόγελο των μαθητών/ τριών μας ήταν το καλύτερο δώρο. Η επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης με το δανεισμό βιβλίων που έχει ήδη ξεκινήσει και ο μελλοντικός στόχος της διασύνδεσης της με άλλες σχολικές βιβλιοθήκες εντός και εκτός Σαλαμίνας θα παίξει σημαντικό ρόλο στο έργο του σχολείου (στο οποίο φοιτούν περίπου 250 μαθητές/ τριες) και στη διάνοιξη νέων πνευματικών οριζόντων. 


Η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Σαλαμίνας

Δρ. Αικατερίνη Περδικούρη

Καθ. Πληροφορικής – ΠΕ86