ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Την ενίσχυση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στη Βουλή, η οποία απευθύνεται προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Με βάση την Έκθεση Απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023 αναγγέλθηκαν σχεδόν 14.920 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία τα 108 ήταν θανατηφόρα. Δηλαδή, σχεδόν ένας νεκρός εργάτης ανά τρεις εργάσιμες μέρες. Υπόψη ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται τα εργατικά ''ατυχήματα'' στα ορυχεία και στον κλάδο των ναυτεργατών. Μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι.
Ο επίσημος αριθμός των θανάτων είναι ένα ελάχιστο κλάσμα της βάρβαρης πραγματικότητας, καθώς σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι πολλαπλάσιοι θάνατοι από επαγγελματικές ασθένειες που, τουλάχιστον στην Ελλάδα, δεν καταγράφονται. Συγκεκριμένα, οι θάνατοι από επαγγελματικές νόσους υπολογίζεται ότι είναι 5 έως 7 φορές περισσότεροι, παρόλο που δεν καταγράφονται ως τέτοιοι. Ακόμα περισσότερα είναι τα περιστατικά πρόσκαιρης ή μόνιμης αναπηρίας. Σύμφωνα με τη EUROSTAT, στη χώρα μας καταγράφεται μόλις το 30% - 40% των εργατικών ατυχημάτων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα των τελευταίων εβδομάδων. Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αντεργατικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων, με πιο πρόσφατη την ενεργοποίηση της εξαήμερης εργασίας από 1η Ιούλη, που εντείνουν την υπερεργασία και την εντατικοποίηση της εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι τραυματισμοί, οι ασθένειες από την κόπωση και τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται ιδιαίτερα σε υπερωριακό χρόνο ή σε χρόνο υπερεργασίας ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου:
- Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος 37271/21-06-2024.
- Να ενταθούν οι έλεγχοι στα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς με σκοπό να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας.
- Να ενισχυθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρηση Εργασία με όλο το απαραίτητο προσωπικό (επιθεωρητές, γραμματειακή υποστήριξη κλπ.), για να μπορεί να προβαίνει άμεσα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σε όλους τους χώρους εργασίας».