Η επανεμφάνιση του Γιάννη Τσαβαρή



του Μάνου Δερτούζου*

Η επανεμφάνιση Γιάννη Τσαβαρή  και άλλες κινήσεις,  σηματοδοτούν μια προεκλογική περίοδο που θα αρχίσει νωρίς.


Θα προσπαθήσω να είμαι όσο μπορώ αντικειμενικός «επιστρατεύοντας» την δημοσιογραφική  μου ταυτότητα και αφήνοντας στην άκρη την ιδιότητά  μου ως Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης. Θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός αφήνοντας στην άκρη προσωπικές πικρίες  τις οποίες μπορεί να  έχω είτε από τη μία πλευρά είτε από την άλλη.


Πέρασαν 8 μήνες  από τις Δημοτικές εκλογές και  επανεκλογή του κ. Παναγόπουλου στο Δημαρχείο Σαλαμίνας. 


Προσωπική μου άποψη δύο ήταν οι λόγοι της επανεκλογής του Γιώργου Παναγόπουλου. 


Ο σοβαρότερος λόγος  οφείλεται στην λανθασμένη πολιτική της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία ταυτίστηκε απόλυτα με  το κόμμα της Ν.Δ  το οποίο σε τοπικό επίπεδο είναι διχασμένο και κομμένο στα δύο. Αυτά είχα τονίσει  λίγες μέρες μετά τις εκλογές  σε άρθρο μου και συμπλήρωσα,   ότι εάν η  υποψηφιότητα της κας Μπόγρη ήταν ανεξάρτητη,  σήμερα η κατάσταση ίσως ήταν διαφορετική κάτι που προσωπικά είχα επισημάνει πολύ νωρίτερα από τις Δημοτικές εκλογές. 


Δεύτερος λόγος  υποδεέστερος αλλά όχι ανίσχυρος,  είναι η στήριξη του Γιάννη Τσαβαρή τα δύο τελευταία χρόνια στον κ. Παναγόπουλο η οποία ήταν εμφανής. Η στήριξη του πρ. Δημάρχου ήταν ένα σωσίβιο πολύ δυνατό που έσωσε από βέβαιο  πολιτικό «πνιγμό»  τον κ. Παναγόπουλο. 


Οχτώ μήνες μετά τις εκλογές  διακρίνουμε  τον πρ. Δήμαρχο Γιάννη Τσαβαρή να επανεμφανίζεται στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και μάλιστα επικριτικός  στην  Δημοτική αρχή   για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια . 


Πως ξαφνικά ο πρ. Δήμαρχος έκανε την επανεμφάνισή του σε ρόλο πλέον καθαρώς αντιπολιτευτικό; Ένα ρόλο  φυσικά τον οποίο γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και αυτό δεν αμφισβητείται.


Υπάρχουν φωνές οι οποίες λένε «ο Γιάννης Τσαβαρής καλά κάνει και επανέρχεται στην τοπική πολιτική σκηνή υπάρχει πολιτικό κενό» και  υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι λένε «τελείωσε η πορεία  του να πάει να  χαρεί τα εγγόνια του και να αφήσει χώρο για τους νέους»


Την δεύτερη άποψη την σέβομαι,   αλλά έχω δικαίωμα να πω ότι  είναι μία ασέβεια που παρατηρείται  και σε άλλους παράγοντες   της τοπικής πολιτικής σκηνής, παραγνωρίζοντας , ότι  η άποψη  ενός έμπειρου  αυτοδιοικητικού πάντα είναι χρήσιμη.   


Ένας αυτοδιοικητικός τοπικός παράγοντας περισσότερο από 25 χρόνια  και μάλιστα ο οποίος έχει διατελέσει και Δήμαρχος , προσωπική μου άποψη είναι ,  όχι μόνο δεν πρέπει να σιωπά,  αλλά αντίθετα πρέπει να παίρνει ενίοτε θέση και μάλιστα όταν  βλέπει  ότι το καράβι  που λέγεται δήμος με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στα βράχια. 


Το ίδιο ισχύει  και για την κα Νάννου αλλά και για τον κ. Τραυλό πρ. Δήμαρχοι αμφότεροι  με πολλά «ένσημα» και προσφορά στην Τοπική αυτοδιοίκηση.  Η άποψή τους είτε συμφωνούμε μαζί τους  είτε όχι είναι  σεβαστή  και πολλές φορές απαραίτητη στον δημόσιο διάλογο. 


Το ίδιο άραγε δεν έγινε και στην Κεντρική πολιτική σκηνή  προ ολίγων ημερών με τις παρεμβάσεις δύο πρώην Πρωθυπουργών  της Ν.Δ  με σκληρή μάλιστα κριτική στην Κυβέρνηση;


Ο Γιάννης Τσαβαρής επανέρχεται στο πολιτικό σκηνικό, εκφράζοντας  τις πολιτικές του απόψεις και δεν γνωρίζουμε φυσικά τι σκέπτεται για το μέλλον.


Η παρέμβασή του είναι προσωρινή; Θα έχει συνέχεια;  Έχει στο μυαλό του ότι μπορεί να είναι πάλι υποψήφιος;  


Ίσως πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα , γιατί αυτός ο καθαρόαιμος αντιπολιτευτικός του λόγος που τον καθιέρωσε «πρύτανη» στην τοπική πολιτική σκηνή ξαφνικά σώπασε και ταυτίστηκε με τον κ. Παναγόπουλο; 


Όπως και να έχει όμως ,  κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις μεγάλες αυτοδιοιηκητικές  του ικανότητες και το έργο που παρουσίασε τα 3,5 χρόνια της θητείας του.


Προσωπικά ότι και να έχει γίνει,   βλέπω θετική την παρέμβασή του και τον αντιπολιτευτικό του λόγο προς την Δημοτική αρχή.


Η επανεμφάνιση του πρ. Δημάρχου  δεν είναι τυχαία. Βρήκε πόρτα ανοιχτή είδε   πολιτικό  κενό και εισχώρησε.


Από την μια μεριά η πολιτική ανυπαρξία της Δημοτικής αρχής είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα με κυρίαρχο στην παρούσα στιγμή,  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ  κατάσταση που επικρατεί με τις χωματερές από κλαδιά  διάσπαρτα στους δρόμους, την  οικονομική κατάσταση του Δήμου η οποία είναι σε κρίσιμη κατάσταση παρά την αύξηση των Δημοτικών τελών,  ενώ  τα ερωτηματικά πληθαίνουν  για την διαχείριση των οικονομικών και τις επιλογές της Δημοτικής αρχής. Η συμπολίτευση βρίσκεται σε  πλήρη σύγχυση αφού  προεκλογικά υποσχέθηκε τόσα πολλά που σήμερα εκτίθεται κάθε μέρα και περισσότερο αφού δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τίποτε.


Από την άλλη  μεριά  η μείζονα Αντιπολίτευση εμφανίζεται αδύνατη  στον αντιπολιτευτικό της λόγο, ενώ άλλοι μιλούν για «πολιτισμένη» αντιπολίτευση   η οποία πρέπει να αλλάξει ρότα. 


Λείπει η δυναμική , ο καταγγελτικός λόγος, η άμεση  απάντηση σε προκλητικές ενέργειες της Δημοτικής αρχής, η ανάδειξη σοβαρών θεμάτων  που μπαίνουν κάτω από το χαλί, καθώς επίσης και η έλλειψη  σοβαρών  καταγγελιών όπως π.χ η ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού  που έχει σαν αποτέλεσμα την οικονομική αιμορραγία του Δήμου.

 

Όπως και να έχει  όμως το σίγουρο είναι ότι,  η μείζονα  Αντιπολίτευση  είναι  εγκλωβισμένη στα γρανάζια μιας κομματικής πειθαρχίας που δεν της επιτρέπει να κινηθεί ελεύθερα . 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ιστορικός τόπος της Ναυμαχίας  ,  η Κυνόσουρα , τα σαπιοκάραβα που βουλιάζουν , η παράνομη διάλυση πλοίου,  που υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον κ. Παναγόπουλο, (πλην ελαχίστων Δημοτικών Συμβούλων)  γιατί μία σθεναρή αντίθετη θέση  θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις Κυβερνητικές επιλογές. Δεν είναι όμως μόνο αυτό στην περίπτωση αυτή. 


Πολλά θέματα  για τον ίδιο λόγο δεν αναδεικνύονται και  αφήνονται στο «ψυγείο» και αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Παναγόπουλου.


Μεμονωμένες  φωνές Δημοτικών Συμβούλων υπάρχουν αλλά αυτό δεν φτάνει. 


Η επανεμφάνιση του πρ. Δημάρχου  δηλώνει ότι η προεκλογική περίοδο στη Σαλαμίνα θα αρχίσει νωρίς για να μην πούμε ότι ήδη άρχισε.

 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες  λ  αναφέρουν , ότι ήδη ετοιμάζεται ομάδα  Σαραντάρηδων,  η οποία όπως  είπαν  δεν θέλουν καμιά κομματική υποστήριξη κανενός κόμματος  και   θα κατέβουν στις επόμενες Δημοτικές  ανεξάρτητοι, ενώ  θα συμπεριλάβουν στις τάξεις τους ενεργούς πολίτες από όλο το κομματικό φάσμα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με άλλες υποψηφιότητες  που πιθανόν να υπάρξουν ακόμη  και από το ίδιο στρατόπεδο της συμπολίτευσης (;) ,  το σίγουρο είναι ότι στις επόμενες Δημοτικές εκλογές θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ίσως εκδηλωθεί σύντομα.



* ο Μάνος Δερτούζος είναι Δημοτικός Σύμβουλος