Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας Δήμου Σαλαμίνας


Ο Δήμος Σαλαμίνας ολοκλήρωσε την υλοποίηση του Σχεδίου Αστικής  Προσβασιμότητας, σε συνέχεια της ένταξής του σε χρηματοδότηση του  Πράσινου Ταμείου. 

Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) στοχεύει στη  δημιουργία ενός δικτύου προσβάσιμων διαδρομών, το οποίο εξασφαλίζει την  πρόσβαση από όλους σε κοινόχρηστους χώρους και δημόσια κτήρια.  

Η εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για την προσβασιμότητα του συνόλου  των πολιτών στον δημόσιο χώρο της πόλης, αποτελεί μία από τις βασικότερες κατευθύνσεις του αστικού σχεδιασμού. 

Η προσβασιμότητα των ατόμων με  αναπηρίες και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων στις υποδομές, υπηρεσίες  και αγαθά αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αυτονομία τους, την κοινωνική  συμμετοχή και εν γένει την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες. 

Συγκεκριμένα, το Σ.Α.Π. περιλαμβάνει:  

 Αξιολόγηση των υφιστάμενων ή εκπονούμενων στρατηγικών σχεδίων του  οικείου Δήμου και των υφιστάμενων δεδομένων και εντοπισμός τυχόν  εμποδίων για την ανάπτυξη προσβάσιμης αλυσίδας 

 Καταγραφή και αποτίμηση των σχετικών στοιχείων των πολεοδομικών και  πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της περιοχής 

 Καταγραφή και αποτίμηση των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της  περιοχής παρέμβασης σε συνάρτηση με την κίνηση των πεζών 

 Πρόταση παρεμβάσεων προκειμένου η προσδιοριζόμενη περιοχή  παρέμβασης εντός του αστικού χώρου να καταστεί προσβάσιμη στο σύνολο  των χρηστών (ΑμεΑ, εμποδιζόμενα άτομα, κλπ.)  


Με βάση τα παραπάνω, προτάθηκαν στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση  των απαραίτητων αλυσίδων προσβασιμότητας, προκειμένου να επιτευχθεί αυτόνομη και ασφαλής πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους και σε κτίρια  που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. 

Οι γραμμικές παρεμβάσεις που προτάθηκαν για την εξασφάλιση της προσβάσιμης  αλυσίδας χωροθετούνται εντός των οικισμών Σαλαμίνας, Παλουκίων και  Αμπελακίων, όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη, και πιο ειδικά στις οδούς:  

Οδοί οικισμών Σαλαμίνας και Παλουκίων: 

Σαλαμίνας, Ακτή Καραϊσκάκη,  Φανερωμένης, Αγίου Μήνα, Φουρίκη, Ευαγ. Παπανικολάου, Κων/νου Καραμανλή,  Ζωοδόχου Πηγής, Ιπποκράτους, Αγίου Λαυρεντίου, Ασωπού, Ευαγγελίστριας,  Σαλαμινομάχων.  

Οδοί οικισμών Αμπελακίων: Ιατρού Βεργή, Δημοκρατίας, Ελ. Βενιζέλου,  Σικίνου, Εισοδίων Θεοτόκου, Ηροδότου, Πεζόδρομος ιστορικού κέντρου

Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση των διαδρομών συνήθης  μετακίνησης πεζών εντός των οικισμών, προτείνονται τόσο σημειακές, όσο και  γραμμικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο εξασφάλισης της προσβασιμότητας σε όλους  τους χρήστες του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα στους ευάλωτους χρήστες. 

Οι  παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:  

 Κατασκευή πεζοδρομίων  

 Ανακατασκευή υφιστάμενων πεζοδρομίων  

 Κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών  

 Κατασκευή διαβάσεων  

 Κατασκευή ραμπών  


Συνολικά, προτάθηκαν παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε  31 κοινωφελή δημόσια κτήρια, 2 δημοτικούς χώρους στάθμευσης, 24 ανοιχτούς  κοινόχρηστους χώρους και 46 στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς που βρίσκονται  εντός της επιλεγμένης περιοχής παρέμβασης.

Τέλος, προτάθηκαν χώροι καταφυγής, υπαίθριοι χώροι εκτόνωσης ατόμων  με αναπηρία και χώροι προσωρινής περίθαλψης εντός της περιοχής  παρέμβασης για την ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία σε περιπτώσεις  έκτακτης ανάγκης. 

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο εκπόνησης του Σ.Α.Π., ο Δήμος προχώρησε σε  διαδικασία διαδικτυακής διαβούλευσης φορέων και ενδιαφερόμενων  μερών, μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα  του Δήμου. 

Το ερωτηματολόγιο παρέμεινε ενεργό στην ιστοσελίδα του Δήμου  Σαλαμίνας για 7 ημέρες (18/02/23-25/02/24) και βασική επιδίωξη του ήταν η  αποτύπωση των απόψεων των πολιτών αναφορικά με τις μετακινήσεις τους εντός  της πόλης και επί των προτάσεων του εν λόγω σχεδίου. 

Στο παρακάτω link παρατίθενται οι προδιαγραφές και οι οδηγίες εκπόνησης  του ΣΑΠ αναλυτικά:  https://www.aftodioikisi.gr/peribalon/schedia-astikisprosvasimotitas-prodiagrafes-kai-odigies-ekponisis-fek/ Το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.) του Δήμου Σαλαμίνας υλοποιήθηκε  από την εταιρεία «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς  & Συνεργάτες» σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Το Σ.Α.Π. χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος:  «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2021, Α.Π. 2: «Αστική Αναζωογόνηση  & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», του Πράσινου Ταμείου.